7dni

Szukaj

Szukaj na stronie Tygodnika 7dni

24 lipca 2015

Sola czy Limanda?

7 dni
Sola zwyczajna, to bardzo smaczny gatunek ryby morskiej, ale i bardzo drogi. Przez znawców  uważana jest za najwykwintniejszą rybę kuchni francuskiej. W polskich warunkach jeden kilogram soli odłowionej na Atlantyku może kosztować powyżej 150 zł – bazując na cenach detalicznych w regionie Ile-de France we Francji oraz na cenach polskiego importera tej szlachetnej ryby.
Tymczasem, jest ona przedmiotem oferty prawie każdego sklepu rybnego i wielu restauracji, w cenie sklepowej 22 zł za kilogram filetu – co nie stanowi ceny wygórowanej. 

Skąd  ten paradoks?
Ostatnie kontrole Inspekcji Handlowej w Katowicach wykazały, że ryba oferowana pod nazwą „Sola”, to Limanda żółtopłetwa, tańsza i zupełnie inna ryba choć do Soli podobna.
Na 9 skontrolowanych sklepów w Myszkowie, Katowicach, Chorzowie, Bielsku – Białej, Czechowicach – Dziedzicach w 8 oferowano Solę, która w rzeczywistości była Limandą.

W prawie polskim – ale i unijnym - taka podmiana nazywana jest zafałszowaniem produktu i podlega restrykcjom finansowym nakładanym na przedsiębiorców. W niektórych szczególnie rażących przypadkach  wysokość kary finansowej sięga setek tysięcy złotych. Kary takiej nie unikną ci przedsiębiorcy, którzy w ramach „czarnego marketingu” sprzedają Limandę żółtopłetwą jako Solę, wprowadzając w ten sposób konsumentów w błąd. Sama zaś rybka niczemu nie winna. Jest odławiana na północnym Pacyfiku przez rybaków chińskich w ilościach zagrażających istnieniu gatunku i przy pomocy metod dewastujących środowisko morskie. Najprawdopodobniej też, jest hodowana przez człowieka - ze wszystkimi konsekwencjami takiego sposobu postępowania ze stworzeniami wodnymi.

Zgodnie z przepisami Sola może być sprzedawana pod nazwą Sola zwyczajna (Solea vulgaris)  oraz Sole (Solea spp.), natomiast Limanda pod nazwą Limanda żółtopłetwa (Limanda aspera) i taka też – nazwa łacińska – powinna również znaleźć się w oznaczeniu tego produktu – w miejscach sprzedaży.
Warto znać obowiązujące przepisy i dostrzec różnicę między tymi rybami. Inaczej Limanda stanie się Solą w oku, za którą przyjdzie słono zapłacić, a kontrole będą kontynuowane.


red.

Komentarze (10)

11 lutego 2018

Limanda to bardzo dobra ryba.


04 października 2017

kleopatra -proszę nie pytać gdzie jest sanepid,tylko samej zgłosić powyższy fakt i poprosić o skontrolowanie wymienionej placówki.


02 października 2017

Pyszna RYBKA !!!!!! Jak można tak ludzi oszukiwać karmią moje dziecko w przedszkolu w Bytomiu zamiast Soli dają Limande śmierdzące gówno...Pytam gdzie jest kontrola sanepidu!!!!


01 marca 2017

Właśnie kupiłam to badziewie w cenie soli. Niby mam produkt sola żółtopłetwa, a pisze na opakowaniu limada żółtopłetwa i zapłaciłam za to gówno 46zł/kg. Ale teraz będę wiedziała, a do sklepu zgłoszę, żeby nie sprowadzali tego.


14 lutego 2017

to właśnie ta dobra zmiana!


01 lutego 2017

limanda w sklepie na poludniu Polski kosztuje 14,50 za kg


25 stycznia 2017

Robią ludzi w konia,w tym przypadku w rybę.Biznes się kręci,Limanda ala Sola ością staje w gardle.


24 stycznia 2017

Kupiłam dzisiaj tj. 24-01-2017 r. w sklepie rybnym przy ul. Królowej Jadwigi 37 w Inowrocławiu Sole z 10 procent glazury. Na paragonie będąc już w domu ujrzałam, że kupiłam Limandę Żółtopłetw 23,99 zł. za 1kg W internecie chciałam sprawdzić jakie dobroczynne właściwości ma sola i trafiłam na ten artykuł.


03 stycznia 2017

olaboga ale się narobiło,toż to szok!!!


25 października 2016

Skandal


Skomentuj

Treść:
E-mail:

Dobre bo Nasze

Dobre Bo Nasze

Reklama

Reklama